Dans Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Kafkas Dansları Nelerdir? Tarihi ve Kültürel Gelişimi

Kafkas Dansları Hakkında Merak Edilenler

Kafkasya’dan Türk topraklarına taşınan geleneksel Kafkas dansları, ortak kültürümüzü ve birlikteliğimizi günümüzde de yaşatmaya devam etmektedir. Nitekim düğünlerden bayramlara, şenliklerden toplantılara kadar pek çok etkinlik ve kutlama geleneksel halk danslarımız arasındaki Kafkas dansları ile kutlanmaktadır.

Peki Kafkas Dansları nelerdir? Farklı Kafkas dansı isimleri hakkında bilginiz var mı? Yoksa Kafkas dansları tarihi hakkında bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Yazımızı incelemeye devam edin. Sizler için Kafkas dansı ve kültürü hakkında tüm merak ettiğiniz sorulara yanıt verdik!

 

Birlik ve Beraberliğin Dansı - Kafkas Dansları Tarihi

Kahramanlık ve zarafetle özdeşleşmiş olan Kafkas dansları tarihçesi itibariyle de yüzyılları aşan bir geçmişi barındırıyor. Öyle ki zaman içerisinde unutulan birçok Kafkas dansı yerini başka bir halk oyunuyla doldurmuş, yaşatılmaya devam etmiştir. Dolayısıyla farklı Kafkas dansı oyunlarının farklı tarihlere uzandığını ve farklı olaylardan ortaya çıktığını vurgulamak gerekir. Gelin şimdi birlikte en meşhur Kafkas dansı isimleri ve ortaya çıkışlarına birlikte göz atalım.

En Sevilen Kafkas Dansları ve Tarihçeleri

Sizler için hemen aşağıda 7 farklı Kafkas dansı oyununu sıraladık. Yukarıda da vurguladığımız gibi Kafkas dansları tarihi itibariyle birbirlerinden farklı olaylara dayanmaktadır. Dolayısıyla yalnızca Kafkas dansı isimleri ile yetinmeyerek ortaya çıkış öyküleri hakkında da kısaca bilgi vermeye çalıştık. İşte en sevilen Kafkas dansları:

  • Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Kafkas dansları arasında ülkemizin kurucusunu Atatürk’e ithaf edilmiş olmasıyla öne çıkan bu oyun; Atatürk’ün Kars geleceği haberi üzerine halkın sevinci anlatır. 1924 yılında Atatürk’ü karşılamak için oynanan oyun sonrasında da en sevilen Kafkas dansları arasında yerini almıştır.

  • Şeyh Şamil

Kafkas dansları ile Anadolu figürlerini bir araya getiren Şeyh Şamil oyunu Şeyh Şamil’in Rus kuvvetleri tarafından kurtuluşunu anlatır. Uzun yıllardır Kars yöresinde oynanan Kafkas dansı tarihi yanı sıra bıçaklarla birlikte icra edilmesiyle çarpıcı bir estetiğe sahiptir.

  • Kazağı

Kökeni kadim dönemlere kadar uzanan Kazağı’nın tam olarak nasıl ortaya çıktığı bilinmese de mahalli bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Erkeğin kadına kur yapmasına dayanan oyunda kızlar da erkeklere alkışlarla tempo tutarak eşlik eder.

  • Şeker Oğlan

Yalnızca erkeklerin oynadığı Şeker Oğlan; tarihi bilinmeyen Kafkas Dansları arasındadır.

  • Han Kızları

Gençlerin çeşme başı sohbetlerini temsil eden Kafkas Dansı, kızlı erkekli bir şekilde oynanır.

  • Anı Pappürüsü

Aynı şekilde kızlı erkekli oynanan Kafkas dansları arasındaki Anı Pappürüsü, Kazağı ve Han Kızları gibi gençler arasındaki samimi yakınlığı temsi eder.

  • Kentvari (Beşaçılan)

Sadece erkekler tarafından oynanan Kentvari, aslında bir yetenek gösterme dansıdır. Yere atılan kalpak, dansçılar tarafından ağızla alınmalıdır. Kalpağı alabilen dansçı Kafkas dansı için en maharetli kabul edilir.

Yeni Bir Kültürle Tanışmaya Ne Dersiniz?

Hayatınıza yeni bir kültürle renk katmak, monoton rutininizi Kafkas danslarının eğlenceli ve hareketli figürleriyle kırmak istemez misiniz? Dans Akademi’de Kafkas dansları tarihi ve kültürüne dair ögelere de yer vererek düzenlediğimiz kurs programlarımızda tüm bunları ve daha fazlasını bulacaksınız! Yeni deneyimler kazanmak için daha fazla beklemeyin!

Kafkas dansı kurs programıyla kendinizi dinleyebilecek, stres ve sıkıntılarınızı bir kenara bırakarak sevdiğiniz bir hobinin inceliklerini öğrenmenin tadını çıkaracaksınız. Muhteşem Kafkas ezgileriyle dans etmenin lezzetine doyacak, yeteneklerinize inanamayacaksınız! Hayatınızda eksik olan dinamik saatlere kavuşacak ve günlerinizi daha dolu yaşayacaksınız!

[widget-213]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (212) 983 22 46