- Konu Başlıkları
- MEB Onaylı Sertifika Almak İçin Bunlara Dikkat Edin, Kötü Sürprizlerle Karşılaşmayın!
- Eğitim Aldığınız Kurum MEB Onaylı Olmalı! - MEB Onaylı Sertifika Şartları
- %90 Katılım Zorunlu! Devamsızlığa Dikkat Etmelisiniz! - MEB Sertifika Şartları
- Sertifika Sınavında Başarılı Olmalısınız! - MEB Sertifika Nasıl Alınır?
- MEB Onaylı Dans Kursu Sertifikası Hangi Kurs Programlarını Kapsar?
- MEB Onaylı Sertifikanın E-Devlet Üzerinden Görüntülebileceğini Unutmayın!
MEB Onaylı Sertifika Almak İçin Bunlara Dikkat Edin, Kötü Sürprizlerle Karşılaşmayın!
Kurs merkezlerinin sayısının artması kursiyerler için birçok avantaja sahip olmasına karşılık bazı dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Bunların başında ise güvenilir bir kurum bulmanın zorluğu gelir. Bu noktada özellikle MEB onaylı sertifika veren kurumlar güvenilirlik açısından bir adım öne geçmektedir, çünkü diğerlerinin aksine Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayına sahip olduklarını belgeyle kanıtlamaktadırlar. Peki MEB onaylı sertifika nasıl verilir?
MEB onaylı dans kursu sertifikası için dikkat edilmesi gereken noktaları üç ana başlıkta ele almak mümkündür:
- Kurumun MEB eğitim ruhsatına sahip olması,
- Öğrencinin kursa katılım göstermesi,
- Öğrencinin kurs sonu sertifika sınavında başarılı olması.
Temel olarak bu koşulları yerine getiren bir öğrenci MEB onaylı dans kursu sertifikası alabilmektedir. Yazımızın devamında bu koşulların detaylarını merak edenler için açıkladık ve MEB dans kursu sertifikası kapsamında hangi dans kurslarının yer aldığına değindik. Siz de MEB onaylı sertifika nasıl alınır diye merak ediyorsanız yazımızı incelemeye devam edin!
Eğitim Aldığınız Kurum MEB Onaylı Olmalı! - MEB Onaylı Sertifika Şartları
MEB onaylı dans kursu sertifikası için öğrencinin değil, kurumun sorumluluğunda olsa da burada belirtmek istediğimiz ilk nokta; eğitim kurumunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim ruhsatı verilmiş bir kurum olması gerektiğidir. Bu aslında yalnızca MEB onaylı sertifika şartları açısından değil, kurumun eğitim verebilmesi için zorunludur. Ancak sektörde pek çok kaçak ve merdiven altı kurum olduğu için öğrencileri bu konuda uyarmak gerektiğine inanıyoruz.
MEB ruhsatı olmayan hiçbir eğitim kurumu MEB onaylı dans kursu sertifikası veremez! Katılım sertifikası, başarı belgesi gibi verdiği diğer belgelerin de hiçbir resmi karşılığı yoktur, çünkü kurum aslında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsat almamış kaçak bir kurumdur!
%90 Katılım Zorunlu! Devamsızlığa Dikkat Etmelisiniz! - MEB Sertifika Şartları
MEB dans kursu sertifikası için bir öğrenci olarak ilk sorumluluğunuzun katılım zorunluluğu olduğunu söyleyebiliriz. Milli Eğitim Bakanlığı; MEB onaylı dans kursu sertifikası almaya hak kazanmaları için öğrencilerin en az %90 oranında katılım göstermelerinin zorunlu olduğunu ifade etmiştir. Dolayısıyla %10’dan fazla devamsızlık yaptığınız takdirde MEB onaylı dans kursu sertifikası almanız mümkün değildir!
MEB onaylı sertifika şartları açısından Milli Eğitim Bakanlığı katılım zorunluluğu şartını yakından takip etmektedir. Öğrencinin katılım durumu ders saatlerinde yoklama alınarak ölçülmekte, yoklama defteri Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilmekte ve devamsızlık bilgileri öğrenci bilgi sistemine dijital ortamdan girilmektedir.
Sertifika Sınavında Başarılı Olmalısınız! - MEB Sertifika Nasıl Alınır?
MEB onaylı sertifika şartları açısından son yapmanız gereken ise kurs programının sonunda gerçekleştirilecek sertifika sınavında başarılı olmanızdır. Kurs programında öngörülen kazanımların öğrenci tarafından edinildiğini görmek üzere düzenlenen bu sınavda Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla sürece dahil olduğunu vurgulamak gerekir.
Kurs bitiminden itibaren 1 hafta ile 6 ay arasında, kurumun bağlı olduğu il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sınav tarihi belirlenmektedir. Bunun akabinde sınav yerine (öğrencinin eğitim aldığı kurum) Milli Eğitim Müdürlüğü sınav günü için bir gözetmen atamaktadır. MEB onaylı dans kursu sertifikası için yapılacak sınavın Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından atanan gözetmen eşliğinde gerçekleşmesi zorunludur.
MEB Onaylı Dans Kursu Sertifikası Hangi Kurs Programlarını Kapsar?
Bir dans kursu için MEB onaylı dans kursu sertifikası verilebilmesi ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce hazırlamış olduğu müfredat kapsamında gerçekleştirilmesi ile mümkündür. Bu açıdan MEB dans kursu sertifikası kapsamında sosyal Latin dans kurslarının olduğunu vurgulamak gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında dünya toplum dansları olarak yer bulan sosyal Latin dans kursları kapsamındaki MEB onaylı dans kursları ise şu şekildedir:
- Sosyal Latin Dans Kursu Başlangıç Seviye,
- Sosyal Latin Dans Kursu İleri Seviye,
- Sosyal Latin Dans Kursu Profesyonel Seviye,
- Salsa Kursu,
- Tango Kursu,
- Bachata Kursu,
- Merengue Kursu,
- Cha Cha Cha Kursu,
- Rueda Kursu,
- Swing Kursu,
- Kizomba Kursu.
MEB Onaylı Sertifikanın E-Devlet Üzerinden Görüntülebileceğini Unutmayın!
Öğrencilerin birçok kez yaşadıkları endişelerden biri de kurs sonunda aldıkları sertifikanın gerçekten MEB onaylı olup olmadığından kuşkuya düşmeleridir. Bu noktada MEB onaylı dans kursu sertifikası üzerinde bakanlık adına Milli Eğitim Müdürlüğü mührünün ve Milli Eğitim Müdürünün imzasının yer aldığını vurgulamak gerekir.
Ancak öğrencilerin bunların dışında pratik ve güvenilir bir yöntemi daha olduğunu hemen belirtelim. MEB dans kursu sertifikası e-devlet üzerinden görüntülenebilmektedir. Eğer size verilen sertifika üzerinde Milli Eğitim Müdürlüğü mührü ve imzasını göremiyor, bunların taklit olduğunu düşünüyor ve e-devlet üzerinden sertifikanıza ulaşamıyorsanız ilgili mercilerle görüşerek kurumu şikayet etmenizi öneririz.